• Wpisów: 19
  • Średnio co: 102 dni
  • Ostatni wpis: 5 lat temu, 22:35
  • Licznik odwiedzin: 3 248 / 2051 dni
 
seoulillseeyousoon
 
Można śmiało powiedzieć, że koreańska kuchnia jest jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych na świecie. Uzależniona od pór roku i tego, co w danym okresie rodzi natura, wydaje się być równie staranna i kolorowa, co narodowe stroje Korei - hanboki (o nich w innym poście). Bardzo ważnym elementem koreańskich potraw są przyprawy. Zalicza się do nich m.in. olej sezamowy, pastę ze sfermentowanej soi, żeń-szeń, czosnek, pastę z papryczki chilli i wiele innych.
Najbardziej charakterystycznymi daniami kuchni koreańskiej są:
Kimchi

kimchi_blog.jpg


Danie (a właściwie przystawka) składające się ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw, najczęściej kapusty. Czasem zdarzy się kimchi z papryczek chilli.
Istnieją setki odmian tej tradycyjnej przystawki. Część Koreańczyków nie zje posiłku bez tej potrawy xD

Naengmyeon

bibimnaengweb.jpg


Długi, cienki makaron podawany na zimno z róźnymi dodatkami, najczęściej warzywami, choć popularna jest też wołowina.

Bulgogi

bulgogi.jpg


Marynowana wołowina pokrojona w cienkie paski, smażona na oleju sezamowym razem z dodatkami warzywno-ziołowymi.

Kimbap

tumblr_lufhx0Oflg1qbrylto1_500.jpg


Ryż gotowany na parze, zawinięty razem z różnymi dodatkami w prasowane wodorosty, krojony w krążki.

Kalbi

images.jpg


Grilowane żeberka wołowe, najczęściej uprzednio marynowane.

Cheon
(niestety zdjęcia nie udało mi się znaleźć :( )

Koreańska przystawka podobna do naleśnika, z różnymi dodatkami w środku: owocami morza, mięsem, warzywami, itp.

Tteok

Korean_rice_cake-Tteok-Gyeongdan-02.jpg


Rodzaj słodkiego ciasta ryżowego, często pieczonego z dodatkami takimi jak fasolka mung, czerwona fasola, orzechy sosny, sezam, jujuba, bylica pospolita itp.

Hangwa

a3cyli.jpg


Słodki deser koreański robiony z mąki, miodu, cukru, owoców, jadalnych korzonków, orzechów itp.

Chapchae

re-thanksgvng-chapchae-608.jpg


Makaron ze słodkich ziemniaków smażony na oleju sezamowym razem z cienko krojonymi warzywami (cebula, marchew, pieczarki, szpinak)
Miałam okazje spróbować tej potrawy i jest na prawdę dobra :D

Kuchnia koreańska szczyci się też niezliczonymi rodzajami zup. Koncepcja posiłku niemal zawsze pozostaje ta sama: ma być obficie, kolorowo, a każda potrawa powinna mieć swoje miejsce na stole. Posiłki jada się nie drewnianymi, jak w Japonii czy Chinach, lecz metalowymi. Koreańczycy twierdzą, że na ich półwyspie więcej jest metalu niż drewna, a ponadto metal ma chronić przed truciznami.

No i to by było na tyle o koreańskiej kuchni ;)

images (1).jpg

  •  
  • Pozostało 1000 znaków
Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego